עיקרי האידיאולוגיה הנאצית

עקרונות האידיאולוגיה הנאצית

    תורת הגזע

    דחיית הדמוקרטיה

    עקרון המנהיג

    מרחב מחיה וסדר

ב- 1919 קמה בגרמניה המפלגה הנאצית על רקע משבר כלכלי חברתי פוליטי שפקד את גרמניה, מפלגה זו שאפה לקדם את ה'אידיאולוגיה הנאצית. אידיאולוגיה זו הייתה גזענית ואנטי-דמוקרטית שעיקריה נכתבו על ידי מנהיג המפלגה אדולף היטלר בספר המיין קמף בפירושו מלחמתי/מאבקי. היטלר נכנס לכלא לאחר ניסיון של הפיכה שלטונית ושם כתב את הספר.

תורת הגזע והדרוויניזם

תורת הגזע:

המפלגה הנאצית חילקה את האנושות לשלושה גזעים מתוך הנחה שלכל גזע יש מראה חיצוני קבוע ותכונות נפשיות פנימיות קבועות שלא ניתן לשנותן.

הגזע העליון - יוצרי התרבות - הגזע הארי:

הגזע היפה, המושלם, שיער, עיניים ועור בהירים, יוצרי מוזיקה, תרבות ואומנות וכו.. לגזע הזה משתייכים הגרמנים, האנגלים, בני צפון אירופה ותפקידם לשלוט ולהנהיג האנושות.

הגזע השני - נושאי התרבות:

אינם מסוגלים ליצור תרבות אך הם מסוגלים ללמוד ולקיים את התרבות האחת. בגזע הזה נכללים העמים הסלבים (הרוסים, הפולנים..) ותפקידם לשמש עבדים לגזע הארי.

הגזע השלישי - מהרסי התרבות:

הגזעים הנחותים ביותר שלא מסוגלים ללמוד או לקיים את התרבות הארית. הגזע הנחות ביותר היה הגזע השמי שבכללו נמצאים היהודים. הם כונו "תת גזע" ו"התאפיינו" בשיער, עיניים וצבע עור כהים, אף גדול, קומה נמוכה, רעי לב ורודפי בצע. תפקידם הוא להחריב את האנושות

הדרוויניזם החברתי:

הדרוויניזם החברתי השתמש בתורת דרווין שהיא תורה מדעית ביולוגית והתאים אותה באופן מעוות לבני האדם ולחברה האנושית. לפי התפיסה הזו, קיים שוני איכותי בים חברות אנושיות שונות הגורם לחלקן לשגשג ולחלקן להיעלם. לבני הגזעים העליונים יש זכאות לנצל את החלשים באופן טבעי.

דחיית עקרונות הדמוקרטיה: הומניזם, הצדק ורחמים

הנאצים טענו שעקרונות הדמוקרטיה, ההומניזם והקומוניזם, הצדק והרחמים מפריעים למלחמה ומכשילים את ניצחון החזק. הם ראו בדמוקרטיה שיטת ממשל לא ראויה שפועלת בניגוד לטובתו של העם. לפיהם, העם לא יודע את טובתו ועליו לאמץ את רצון המנהיג ולהישמע להוראותיו. בנוסף, הם תפסו את הצדק והרחמים כעקרונות שמנוונים את האומה והתנגדו לתפיסת הקומוניזם (שבני האדם שווים). הנאצים ניצלו את שנאת היהודים הרווחת בשביל להפיץ את המסרים והתפיסה הזו.

תפקיד המדינה ועקרון המנהיג

לפי האידאולוגיה הנאצית יש להקים משטר שיישלט על ידי מנהיג- פיהרר שיפעל למען צרכיו האמיתיים של העם ובהתאם לאידאולוגיה הנאצית. אישיותו של הפיהרר תהווה את רצונו האמיתי של העם ולכן יש לציית לכל הוראותיו גם אם הן בניגוד לאינטרסים האנושיים ולשיפוט המוסרי של האדם. ההתנגדות לפיהרר תוגדר כבגידה שעליה אין סלחנות. היטלר הגדיר את עצמו כפיהרר שיודע בדיוק מה דרוש לעם.

מרחב מחיה וסדר חדש

לפי הנאצים, הגידול המספרי של העם הגרמני מצריך השתלטות על מקומות מחיה נוספים ולכן עליהם לפ לוש מזרחה, להשתלט על אדמות הגזע הסלאבי וליישבן בחקלאים ארים. בנוסף, עליהם לשעבד את בני העמים הסלאביים ולטהר את אירופה מהיהודים מהרסי התרבות.

    מרחב מחיה - השתלטות ע ל מקורות.

    סדר חדש - השלטת תורת הגזע וחלוקת האדם לפי דרגות.

שנאת יהודים

היהודים היו הגזע השנוא על היטלר ומאמיניו. שנאה אובססיבית זו היוותה חלק מרכזי באידיאולוגיה הנאצית. בעיניהם, כל דבר רע שהתרחש היה בהכרח קשור ליהודים. האידאולוגיה הנאצית מיקמה את היהודים בתחתית המדרג של תורת הגזע והגדירה אותם כתת-אדם. הגזע היהודי ת=נתפס כאנטי גזע שייעודו להשמיד את האנושות להחריב.

הנאצים אמינו שיש קנוניה יהודים בינלאומית שמטרתה להשתלט על העולם על ידי מעשי עורמה ובגידה: ניצול כלכלי, השתלטות על הפוליטיקה, הצטרפות למפלגות קומוניסטיות, החדרת תפיסות של מוסר וזיהום הגזע הארי.

באידאולוגיה הנאצית דימוי היהודים נשען על דימויים אנטישמים קודמים שהועצמו וזכו למרכזיות חסרת תקדים באמצעות נאומים אנטישמים מהפנטים ותעמולה. הנאצים נהגו לייחס כל תופעה שלילית בגרמניה ומחוץ לה ליהודים כמו תבוסתם במלחמת העולם הראשונה. השנאה ליהודים הייתה כמעין דת שנתפסה כאמת בעלת תוקף מדעי והמאמינים בה האמינו כי המאבק ביהודים הוא שאלה של חיים ומוות.

נושא הבא

הצעדים של היטלר ודרכי פעולתו

נושא קודם

שואה - הקדמה, רקע ומבוא

דף הבית